Pečeni pilići

Pečeni pilići

Čitam jednu staru bakinu kuharicu u kojoj piše: “U srpnju se preporučuje svečani ručak s piletinom, jer su pilići stari 2-4 mjeseca vrlo mekani i imaju izvrstan okus. Kao desert poslužite svježe maline koje tada sazrijevaju.“

I stvarno,  baka je često pekla piliće za ručak, ponekad s mladim krumpirima, ponekad pile nadjeveno mirisnom smjesom od kruha, peršina, češnjaka i jetrica. Pamtim da je to bio svečani, nedjeljni ručak, sa bijelim stolnjakom i bijelim tanjurima valovitog ruba.
Na žalost, nijedan taj tanjur nije preživio turbulencije vremena.
Šteta!

Ljetni nedjeljni ručak

Nedjeljni ručak započinjao je finom, nemasnom pilećom juhom u kojoj su plivali domaći žuti rezanci, poneki grašak, mrkvica i peršin.

Poslije juhe stizalo je na stol mlado pile, okruženo kuglicama mladog krumpira, ponekom pečenom mrkvom ili manjom glavicom luka. Velika zdjela mlade zelene salate ili salate od paradajza, paprike i krastavaca, uvijek se našla na nedjeljnom meniju.
I na kraju nekim ljetnim kolačem sa ribizlima, kupinama, jagodama ili pita od jabuka.
Maline, na moju veliku žalost, baka nije imala u vrtu, jer sam ljubiteljica ovog voća, bilo svježih bobica, bilo kao sok ili tog predivnog crvenog pekmeza, džema.

Bakini čušpajzi

Bakini čušpajzi, na meniju su bili tijekom tjedna. Baka je kuhala razne čušpajze od povrća koje je vrt izdašno davao.
Posebno bih izdvojila dva čušpajza – od graška sa noklicama i od buče.
Čušpajz od graška s noklicama i mladom mrkvicom mi je uvijek tako dobro mirišao, da sam često baku znala tražiti, kad bi me pitala što ćemo danas kuhati, da skuha upravo to fino ljetno jelo.

Čišćenje graška je bio moj zadatak, i nekako sam uvijek s veseljem čistila debele, mesnate mahune pune zelenih kuglica poslaganih kao vojnici u čamcima.
Baka bi u međuvremenu čistila mrkvu i krumpir, i radila smjesu za noklice od domaćih jaja, žutih kao sunce, koje bi ukuhavala u veselo zeleno varivo.
Na čušpajz od buča sam dugo „frkala“ nosom jer mi se nekako činilo da je tikva tako obična i neukusna stvar! Sve dok me baka nije jednom namolila da probam to varivo sa domaćim vrhnjem. Bilo mi je to pravo, pravcato otkriće, taj kremasti čušpajz kojem jedna „obična tikva“ daje cijelu puninu okusa ljeta.
Baka je kuhala i pripremala i ostala manje ili više obična ljetna jela, poput zapečenog karfiola, dinstanog graška i mrkve, pečenih pastrva sa krumpir salatom ili keljom na lešo, variva od kelja ili mahuna sa ili faširancima ili komadićima junetine…

grašak varivo

Grašak Varivo

kelj varivo

Kelj varivo

Pečena piletina

Pečena piletina