Pohana piletina

Pohana piletina

Pohana piletina je jedno od mojih dražih jela. Za pohanu piletinu trebate:

8 manjih bataka
2 jaja
1 žlica sjeckanog začinskog bilja (peršin, mažuran)
1 češanj češnjaka
brašno,
krušne mrvice,
sol, papar, ulje

Sitno nasjeckajte češnjak s polovicom začinskog bilja, umiješajte sol i papar.

Batake operite i dobro natrljajte pripremljenom smjesom.

U jedan tanjur naspite brašno, u drugom razmutite jaja, a u trećem neka budu krušne mrvice.

Batake utapkajte redom, prvo u brašno, pa u razmućena jaja i nakraju uvaljajte u krušne mrvice.

Pohajte po 5 minuta sa svake strane u dubokom ulju dok bataci ne postani hrskavi i zlatne boje. Ocijedite od viška ulja.

Moja prva asocijacija na pohanu piletinu je putovanje na more (godišnji odmor).

Mali narančasti Golf dvojka, tata sa kulerskim sunčanim naočalama (dobro se sjećam, tamno zelenih stakala), mama natapirane frizure i u sandalama s platformama, ja odozada sjedim i već poslije prolaska Karlovca cvilim kako sam gladna.

Stojimo na nekom ugibalištu s pogledom na kakav šumarak i mama vadi metalnu kutiju zlatno žute boje sastavljenu od 2 dijela, napunjenu pohanim pilećim batacima i krilcima.

Tata reže bijeli kruh kupljen u pekari netom prije nego što smo krenuli na more, kisele krastavce i svježe rajčice.

Mama sve to spretno poslužuje s kariranim crveno-bijelim salvetama, i odjednom u jednoj ruci imam šnitu kruha, a u drugoj fini, hrskavi batak.

Pohanje piletine

Pohanje piletine

Piletina je pohana s domaćim jajima, uvijek s malo začina poput češnjaka, papra ili čak uz dodatak mljevene crvene paprike.

Svi uživamo u mekoj, ukusnoj pohanoj piletini, nabadamo salatu i razmišljamo kako veće uživancije u životu u tom momentu nema.

Nekako svi odahnemo u tom momentu jer pakiranje za more uvijek izaziva nervozu kod mojih roditelja i uvijek se natežu što ponijeti, a što je totalno nepotrebno. Ne moram niti spominjati da je uvijek bilo po maminom, što znači tipično ženski, hrpa odjeće koju uglavnom nećemo obući.

Za kraj dobivam tetrapak Fructalovog dvojnog C soka od naranče, sa slamkom, i požurujem mamu i tatu da krenemo, da konačno stignemo na to more!