post

1 očišćeno, cijelo pile
4-5 mrkvi
3-4 celera
1 korabica
1 glavica luka
3-4 korijena peršina
2-3 režnja češnjaka
5 zrna crnog papra
list peršina

domaći rezanci ili knedli od griza

Ovo su otprilike sastojci za temeljni recept bakine pileće juhe, koju je često kuhala.
Nedjeljom je juha bila obavezna, pa je baka, pored goveđe ili paradajz juhe, često kuhala i ovu pileću.

Recept je ostao nezapisan, ali trajno memoriran u mojim i maminim kuhinjskim klasicima, jer bakina je pileća juha bila pravi, pravcati specijalitet zbog kojeg je cijela moja familija tražila repete.
Ostala je ova juha u mom sjećanju (a i ostale juhe) i po činjenici kako ju je baka kuhala nedjeljom.
Naime, cijelo nedjeljno dopodne bilo je rezervirano samo za spremanje juhe (i ostatka ručka, naravno).

U veliki, stari express lonac, koji nije imao svoj poklopac, baka je stavljala očišćeno pile, redom dodavala očišćeno povrće i začine i kuhala tu juhu na laganoj vatri cijelo dopodne.

Juha je lagano krčkala na velikoj, staroj peći na drva šireći svoj zamamni miris, ne samo   kuhinjom, već i cijelom kućom.
Već pred sam kraj, baka je uzimala glavicu crvenog luka, prerezala ga na pola i zapekla na tabli peći i dodala u juhu za posebnu aromu i okus.
Kad je konačno pile bilo kuhano, a povrće mekano, baka je obavezno procijedila juhu, po potrebi dodala malo vode i ukuhavala domaće rezance ili griz-knedle.

Te griz-knedle sam često s bakom “mutila” u malom lončiću, posebno namijenjenom samo za knedle.
Domaći rezanci ili griz kendli, kako se već slučilo, bili su žuti kao zlato od domaćih jaja i veselo plivali u pilećoj juhi.

Obavezan dodatak u juhi je bio peršinov list, krupno sjeckan ili katkad samo natrgan na listiće, čineći juhu još privlačnijom.

Tako je nedjeljni ručak mogao početi na najbolji mogući način, a zbog bakine pileće juhe svi smo se slasno oblizivali oko stola.

juha sa žličnjacima

Juha sa žličnjacima