Kava

Kava

Jutros me probudio miris kave koji je nekako doplovio do moje spavaće sobe.
Pretpostavljam iz susjednog stana ili onog ispod mene, bogata aroma kave je stigla do mojih nosnica i nježno me probudila.
Malo kasnije, nakon doručka, i sama sam skuhala kavicu, sjela i uživala u tom razbuđujećem okusu, mirisnoj aromi i sveopćem zadovoljstvu koje nekako osjećam kad pijem kavu.

Iako svako malo znanstvenici, nutricionisti otkriju neko negativno svojstvo kave, ipak sam vjerni konzumator ovog napitka već više od 30 godina.

Najdraža mi je ona skuhana u džezvi, tzv. turska kava, s jako malo šećera.
Volim i talijansku verziju kave – cappucinno, s bogatom pjenom od mlijeka.
Uz kavu obično vežem i neki kolač, domaći keksić, desert koji odlično ide uz kavu. Kava mi znači i uživanje u društvu prijatelja, bilo da se radi o ozbiljnim životnim razgovorima ili samo o čavrljanju ili ženskom tračanju.

U mojoj obitelji, kava se konzumirala i konzumira odavno.
Baka, koja me čuvala, kuhala je ujutro i poslijepodne tursku kavu za sebe, za djeda koji je više volio čaj nego kavu, pripravljala je bijelu kavu za jutarnji doručak. Mama i tata su pili s bakom tursku kavu.

Brat i ja, obzirom da nismo smjeli piti kavu jer bi nam “narastao rep”, smo uglavnom tamanili kolače koji su uvijek bili prisutni uz kavicu.
Moji prvi “koraci” uz kavu bili su kavovine, “Divka” i “Kneipp” – pripravci za kavu od cikorije i ječma. Baka ih je kuhala za djeda, mješala s mlijekom i tako sam i ja počela piti kavu.

U mojoj se kuhinji i danas nađe Divka, koja me podsjeća svojim mirisom na bakinu kuhinju.
Kasnije sam ipak smjela popiti šalicu kave, rep mi još nije narastao, ali zato je ostala ta navika uživanja u kavi.

Eksperimentiranje s kavom u mojoj kuhinji uglavnom je poticao neki novi recept za kolač s kavom, poput odrezaka od kave, tiramisua ili kakve kreme od kave.

Tiramisu kolač

Tiramisu kolač

Nezaobilazni stanar mog hladnjaka je i liker od kave, koji često obogaćuje moje kolače, a odličan je kao poslijepodnevna “slastica” uz žensku trač-partiju.
Kakav god oblik kava u mojoj kuhinji uzela, nezaobilazna je i svakako jedna od mojih omiljenih namirnica.