O bakinoj kuharici

Kako je nastala Bakina kuharica?

Žureći se u kino na Gornji grad, krajem ljeta, još dok je Ljetno kino Gradec radilo, prolazila sam pokraj jednog otvorenog kuhinjskog prozora, kroz koji me zapuhnuo miris pravog, starinskog zafriga.
Onoga, kad je već dodan češnjak i peršin, i kada samo što tu mirisnu masu ne izlijete u neki npr. grah ili kelj.
Nostalgično me taj miris vratio u kuhinju moje bake. Pod nosom su mi se ponovo propleli svi oni mirisi „kuvarne“, kako je to moja baka govorila; mirisi pileta pečenog u rolu, na masti, sa krumpirima, mirisi graha, poriluka, onog fantastičnog mirisa govedske juhe u koju je baka ukuhavala „rižu od jetrica“, a napose miris štrudle od jabuka sa puno cimeta i sjećanje kako sam i ja zajedno sa bakom razvlačila tijesto za štrudlu.
U ova moderna vremena baš više nikad ne razvlačim tijesto za štrudlu, jer mi je jednostavnije kupiti kore, više nikad ne kuham na domaćoj svinjskoj masti, jer, kažu nezdravo je i treba koristiti ulje, rijetko kad kuham na način na koji je to moja baka činila. Započinjala kuhanje ručka već od jutra, sve polako, smireno, bez žurbe, onako kako treba i uvijek ukusno i mirisno.
Moja me je baka Jagica čuvala sve dok nisam krenula u školu. Svako jutro me probudila, počešljala, napravila dvije pletenice, a zatim mi namazala krišku kruha sa džemom od šljiva i natočila mali lončić toplog mlijeka.
Učila me, kroz igru, svojim strpljivim i smirenim načinom kako kuhati.
Tek kasnije u životu, kad bake više nije bilo, počela sam cijeniti njeno znanje, iskustvo i sve što mi je prenijela. Svu onu bezbrižnost djetinjstva, ponos kad sam konačno sama napravila svoj prvi „Mramorni kolač“, sve one mirise i puninu okusa za stolom.
Baka je pohađala Djevojačku školu za kuhanje u Petrinji, negdje oko 1930. godine.
Iz tog školovanja potekla je kuharica koju i danas imam, sa originalnim receptima i načinima kuhanja kako se to nekad poučavalo.
Svi su recepti prepisani iz knjige, ponešto su gramatički ispravljeni, a originali recepata iz „Kuharice“ mogu se pronaći na stranici.
Baka je pisala ovu svoju kuharicu i kasnije, kada više nije pohađala školu, pa će se ovdje naći i nekoliko recepata jela koji su se udomaćili u njenoj kuhinji, a koje smo svi voljeli jesti.
Kroz ovu web stranicu željela bih i drugim, mladim i ne više tako mladim kuharicama, prenijeti dašak istinske, starinske kuhinje na kojoj sam odrasla.

Ovdje će se naći i pokoji recept, koji nije iz izvorne Bakine Kuharice, za jela koja su tipična za ovo naše podneblje, ona jela u kojima se ovdje uživa od davnina, a prilozi su to mojih prijateljica, prijatelja, rodbine i vlastitih iskustava iz kuhinje.

Ujedno pozivam sve kuharice i kuhare, entuzijaste u kuhinji sa više ili manje iskustva da podijele sa mnom svoje „starinske“ recepte i doživljaje iz kuhinje.

Izvorni recepte možete pogledati ovdje.

nagrada bakinoj kuharici

Bakina kuharica nagrađena je web stranica, pogledajte.

Možda će vas zanimati

Pripremite fine starinske delicije prema receptima iz bakine kuharice:

Predjela

predjela recepti bakina kuharica

više recepata finih predjela

Juhe

juhe recepti bakina kuharica

više recepata mirisnih juha

Variva

variva recepti bakina kuharica

više recepata variva

Slastice 2

slastice kolač s kupinama recepti bakina kuharica

više recepata bakinih kolača od L-P

Slastice 3

slastice recepti  orehnjača bakina kuharica

više recepata bakinih kolača od R-Z