krafne ili pokladnice

Krafne ili pokladnice

Miris ruma, vanili šećera i limunove korice. Topla kuhinja, koju obavijaju mirisi dizanog tijesta. Baka “poboljšava” svoj džem od marelica s malo ruma. Ja “navijam” da bih ipak radije s džemom od malina.  Naravno, radi se o sjećanju na pokladnice, bakine najfinije krafne.

Krafne se dižu

Krafne se dižu

Na velikom kuhinjskom stolu, krafne ili pokladnice miruju, kaže baka dižu se. Pokrivene su kuhinjskom krpom i baka mi je zabranila da virim ispod krpe, jer se u protivnom krafne neće dići i neće biti fine. Radoznala sam da vidim kako se to krafne dižu, tko im pomaže u tome, ali se ipak suzdržavam pogledati ispod krpe da ne naljutim baku, jer je toliko puno truda uložila da ih “zaklopa” i “protuče” čvrsto to tijesto. Tako kaže recept …“tijesto za pokladnice se dobro protuče “… a baka bi znala dodati “dok se na tijestu ne pojave mjehuri”. Pitam ju zašto se krafne moraju dizati, a ona me podučava da su onda rahle i mekane.

Na velikoj drvenoj peći, u plavom loncu na bijele točke, grije se masnoća u kojoj će se pržiti krafne. Baka ih nježno, po dvije, stavlja na dlan, puše u njih da otpuše sloj brašna kojim ih je posipala te zatim spušta u vruću masnoću. Nadgleda ih “okom sokolovim” da ne zagore i čim primjeti da su dobile zlatnu boju, pažljivo okreće, da ne ošteti rub krafni – pokladnica, koji mora ostati svijetlo žut.

Krafne se veselo kupaju u masnoći, miriši cijela kuhinja zamamnim mirisima. Baka ih vadi šupljikavom žlicom iz masnoće i ostavlja da se malo ocijede. Sa špricom za ukrašavanje torti, koju je napunila “poboljšanim” pekmezom od marelica, puni strpljivo krafnu po krafnu aromatičnim pekmezom.

Nekoliko najljepših je ostavila za mene i puni ih mojim omiljenim džemom od malina.

Krafne srca

Krafne srca

Nađe se tu i posebnih oblika krafni, krafne – srca najčešće. Zatim ih obilno posipa mirišljavim vanili štaub šećerom.

Ja jedva čekam da zagrizem toplu krafnu. Rastapa mi se u ustima mekano tijesto, fini, crveni pekmez, a brkovi od štaub šećera mi ostaju kao maska na licu.

Spremna sam ići u maškare s tim brkovima i velikim mačjim repom kojeg mi je baka napravila specijalno za tu priliku.

Krafne ili pokladnice sa štaub šećerom

Krafne ili pokladnice sa štaub šećerom