Salenjaci

Salenjaci

Salenjaci (salenjak) su postali, za ne povjerovati, slabo zastupljeni kolač. A zapravo se radi o domaćoj, tradicionalnoj hrvatskoj verziji francuskog mille-feuille kolača – kolača s tisuću listova.
Kako mu i samo ime kaže, radi se sa salom, svinjskim salom.

U zadnje vrijeme, barem u Zagrebu, učestali su manji sajmovi domaćih proizvođača hrane, OPGova, slastičara, kobasičara, voćara i povrćara.

Iako volim takva događanja, jer mali proizvođači domaće hrane dolaze do izražaja, ne mogu a da ne primjetim da je i ta hrana postala malo konfekcijska, odn. na svakom takvom sajmu vidim jedne te iste proizvode.

Primjećujem to najviše u izboru domaćih kolača koji se nude. Uvijek su to isti londoneri, šape, išleri, medena pita, kuglice čokoladne, rum, kokos.
Zapravo, ono što me najviše muči je, da na takvom sajmu nikada ne mogu naći prave, pravcate, domaće salenjake.

Zagovornike zdrave hrane vjerojatno već lovi nesvjestica pri samom spomenu konzumiranja svinjskog sala, ali treba reći da je svinjsko salo zdravije od, primjerice, margarina.

Moja je baka, baš svake godine poslije doba kolinja, kad je svinjskog sala bilo i više nego dovoljno, radila salenjake.

Vrijedno je preslagivala i premazivala tijesto salom, dobivajući tako prhke lisnate listove salenjaka.
Iako je salenjak kao kolač, ponešto kompliciran, odn. zahtijeva malo više vremena i strpljenja za izradu, baka je s uživanjem radila salenjake.
Rezala ih u kvadrate, punila ih ili domaćim džemom od šljiva ili pekmezom od malina.

Kad bi konačno salenjaci bili pečeni, posipala ih je s dosta štaub šećera i slagala na veliki stakleni tanjur, posebno čuvan za “bolje” kolače.
Ne trebam spominjati da bi većina salenjaka “planula u roku keks”, jer smo i moj brat i ja, veliki ljubitelji salenjaka.

Salenjaci

Salenjaci

On je tamanio one punjene džemom od šljiva, a ja one s pekmezom od malina, za što, na žalost danas nemamo baš previše prilike, jer salenjak je skroz rijetka poslastica na našem tržištu kolača.
Nadam se da će se uskoro neki slastičar sjetiti kako je ovo vrhunski, tradicionalni kolač za staviti u ponudu modernih slastičarnica.

Do tada, nema mi druge, nego sama se prihvatiti pečenja salenjaka.

Recept za salenjake pogledajte ovdje.