post

Neki dan sam se sjetila bakinog svevremenog specijaliteta u slanoj ili slatkoj verziji – šmarna ili šmarla, kako ga je ona zvala.

Šmarl je prst debela palačinka, slana ili slatka, kojeg je baka radila kao brzi obrok, jer nije bilo vremena za neko dulje kuhanje obroka, uglavnom zbog posla kojeg je trebalo obaviti u vrtu ili polju.

Šmarl u svojem slanom izdanju, bio je omiljeni, danas bi to rekli “snack”, mome tati, koji je taj svoj obrok uvijek jeo ili uz zelenu salatu, ili salatu od rajčica i crvenog luka ili sa domaćim sirom i vrhnjem.

I stvarno, tako obogaćeni slani šmarl, bio je gotovo cjeloviti obrok uz salatu.

Slatka verzija šmarla, bila je jedna od mojih omiljenijih poslastica, s džemom od šljiva.  Premazan slatkim, domaćim džemom, posut sitnim šećerom u prahu, mirišao je šmarl kroz cijelu kuhinju. Pravi, pravcati “Carski drobljenac” ili “Kaiserschmarrn”.

U potpunosti razumijem cara Franju Josipa, za kojeg kažu, da mu je šmarl bio omiljena poslastica. 🙂

A sada, u spomen na davne, carske dane, idem si speći jedan carski šmarl!

Šmarl

Šmarl

Recept za šmarl:

2 jaja
3 šalice brašna
2 šalice mlijeka
sol ili šećer
po želji: pekmez, džem, sitni šećer, razno voće i povrće

CIjela jaja razmutite s mlijekom, dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete jednoličnu, malo gušću smjesu nego za palačinke.

Ukoliko želite slani šmarl, posolite, a ukoliko želite slatki šmarl, dodajte 2 žlice šećera.

Sve dobro pomiješajte.

Na tavici zagrijte ulje, nalijte smjesu za šmarl tako da bude debela pola centimetra i pecite na laganoj vatri. Preokrenite šmarl i zapecite i s druge strane.

Slani šmarl poslužite sa salatom, a slatki sa pekmezom, džemom, medom, šećerom, voćem,…

Slani šmarl

Slani šmarl