Sveti Nikola

Sveti Nikola

Otkako je zahladilo, ja baš svako jutro, prije odlaska na posao, čistim cipele ili čizme, ovisi već što ću obuti tog dana. Eto jutros, čisteći i glancajući čizme, razmišljam o tome kako bi mi Sveti Nikola mogao nešto ostaviti u njima, nadajući se samo da to neće biti šiba.

 

Prisjećam se, kako sam kao mala curica, stvarno, prije blagdana Svetog Nikole temeljito čistila svoje čizmice (bijele, sa bijelim krnenim obrubom) i stavljala ih u prozor, nadajući se slatkom paketu.

I stvarno, Sveti Nikola me uvijek iznenadio paketom u kojem su obavezno bile naranče i mandarine, veeeeelika čokolada s lješnjacima, i to ona zamotana u crveni papir, gumastim karamelama i mojim omiljenim – čokoladnim torticama.

Iako je u bakinoj kuhinji uvijek bio negdje spreman neki slatki desert, pa makar i u vidu šnite kruha s domaćim pekmezom, neizmjerno mi je uzbudljivo bilo to očekivanje i rano-jutarnji trk do prozora da vidim da li me se Sveti Nikola sjetio ili mi je poslao Krampusa.

Krampus je često imao prste u mojem paketu, tako da se između čokoladnih tortica i naranči uvijek bljeskala i ta zlatna šiba, dajući mi do znanja da ipak tokom godine i nisam bila baš “anđelčić”.

Kako god, sa šibom ili bez nje, moj prozorski paketić slatkiša je bio tu i ja sam se baš svake godine veselila Svetom Nikoli i njegovim darovima.

Mislim da idem očistiti svoje čizmice i staviti ih u prozor već sada, možda Sveti Nikola ove godine urani baš kod mog prozora!

Sveti Nikola

Sveti Nikola