suncokretCvijet1Bazga, prekrasno rascvjetano drvo koje obožavam. Veliki, prekrasni, mirisni bijeli cvjetovi bazge koje viđam (i osjećam u zraku) gotovo na svakom koraku čim se malo maknem iz grada, vraćaju me u djetinjstvo. Fascinira me to što bazgu vidim tik uz staru drvenu kućicu i kako tamo uspješno raste.

Ta moja sjećanja iz djetinjstva me doduše podsjećaju kako nikako nisam voljela sok tj. sirup od bazge kojeg je moja druga baka, mamina mama, svake godine kuhala i opskrbljivala nas u velikim količinama.

Baka je iza kuće imala ogroman vrt koji je bio oivčen velikim zelenim grmovima bazge koji su izdašno cvjetali  velikim, mirisnim cvjetovima.

Vrt je namjerno bio obilat grmovima bazge, jer baka je kuhala sokove, čajeve i druge pripravke od bazge kao pomoć pri astmi, od koje je bolovala.

Bazga, sok i sirup od bazge

Soka i sirupa od bazge uvijek je bilo u bakinoj špajzi, pa mi se činilo da ga se nikako ne možemo riješiti, a nikako ga nisam voljela, jer mi je bio uvijek presladak i nekako previše proziran. Iz perspektive djeteta od 5-6 godina, bili su mi draži sokovi od jagoda ili višanja kojih je bilo u izobilju.

Tek kasnije sam saznala, da  je baka svoj sok od bazge obogaćivala medom (otuda i ta slatkoća soka), upravo da poboljša ljekovito djelovanje bazge.

Ipak, pravo otkriće su mi bili pohani cvjetovi bazge – nježne, mirisne cvjetove baka je umakala u tijesto za palačinke i pohala dok ne porumene. S malo vanili šećera posutim po svježe pohanim cvjetovima svi smo lizali prste i tražili repete.


Danas ipak shvaćam vrijednost soka i sirupa od bazge, jer ne samo da je ukusan, nego i ljekovit. Pomaže pri, već spomenutoj astmi, prevenciji prehlade, dijabetesa, mršavljenju, prava apoteka ne samo u cvjetovima, već i u lišću i plodovima – bobicama bazge.

Posebno mi je fin džem od bobica bazge i jabuka, za palačinke, kolače, torte ili sam na malo svježeg, toplog kruha, pa ću i ove godine, nadam se, skuhati barem 2-3 teglice za svoju špajzu, a možda, samo u sjećanje na baku i koju litru soka i sirupa od bazge.

Ako samo posušim poneki cvijet bazge, dobit ću sasvim fini čaj….

bazga, sok od bazge bazga, sok i sirup od bazge