šljiva

šljiva

Najzanimljivije jesenske dogadaje za mene su donosile šljive.
Šljiva, plavih kao more, bilo je pune bačve i bačve.

Djed je pekao rakiju, zajedno sa mojim tatom i stricem. Natezali i nadmudrivali su se njih trojica oko toga kakav je „plavić“ ove godine, da li bi trebalo ove godine raditi prepečenicu i da li je ove godine šljivovica susjeda Jure bolja od naše.


Sve se to pomno ispitivalo, a kotao za rakiju se dimio i dimio, iz njega je izlazila šljivovica, prepečenica, donoseći veselje i smijeh u dvorište gdje su se mahom predvečer skupljali susjedi i nadmudrivali čija je rakija bolja.

Baka je u međuvremenu imala svoju „brigu“ sa šljivama. Priprema slatke zimnice.

Obožavala sam, a i sad ih obožavam, knedle sa šljivama.

Toliko jednostavno jelo, a toliko malo cijenjeno. Kotrljala sam i ja, sa bakom, knedle, zamatala vrijedno šljive u meko krumpirovo tijesto i veselila se kad će ih baka prvi put skuhati.

pekmez od šljiva

pekmez od šljiva

I onda onaj predivni miris pekmeza ili džema od šljiva. Kuhao se pekmez ili pekao džem, kako je baka već odlučila te godine. Kako god, kuhinja je bila obavijena bogatim, punim mirisom šljiva, cimeta, limuna i ruma. Pomalo mi je baka izgledala kao neka vračarica mješajući neprekidno taj pekmez u oblaku mirise pare.

Ja sam imala zadatak staviti kolut ukuhanog limuna na vrh svake staklenke pekmeza, potom ih sve zatvoriti i „ušuškati“ u dekicu da se postepeno hlade do jutra.

I danas mi je najpikantniji dio pekmeza od šljiva taj ukuhani kolutić limuna, prožet aromom šljiva, podsjećajući me kako je vesela i šarena jesen bila u kuhinji moje bake.

Bakin pekmez od šljiva

Pekmez od šljiva

rakija pečenje

rakija pečenje

Pekmez od grožđa

Pekmez od grožđa