Buket ljiljana i ruža za Dan žena

Buket ljiljana i ruža

Dan žena, ne tako davno, slavili smo na na poslu, školama i  u obiteljima…

Mama: Sretan ti Dan žena!

Dan žena je, osmi mart,  uobičajen je bio prizor: moj tata s velikim buketom ljiljana i ruža ili u drugoj kombinaciji mimoza i irisa, u prozirnom celofanu s obaveznom, bogatom ukrasnom trakom. Ljiljani, ruže, mimoze i irisi su mamino omiljeno cvijeće.

Iris

Iris

Pod rukom mu velika bombonjera, kutija je crvena, “samtasta”, odn. kao da je prevučena samtom (plišom) i puna biranih, najfinijih čokoladnih bombona našeg najpoznatijeg proizvođača slatkiša. Takvih bombonjera već odavno nema, ali tamo negdje kasnih ’70-ih, bila je poklon samo za specijalne prilike.

Eto, takva jedna specijalna prilika bio je Osmi mart – Dan žena, koji se za vrijeme bivše države obavezno slavio i imao veće značenje nego što ga ima danas (ili se barem meni tako čini).
Mama, oduševljena buketom, je sva u “svečanom” raspoloženju, jer to je ipak njen dan! Bila je, dan prije, na frizuri, a kompletić za večernji izlazak već je spreman, speglan i uređen.

U maminoj firmi su njezini radni kolege podijelili  poklone ženama – radnicama, svojim kolegicama. Obično je to bila neka sitnica, slatkiš i obavezni crveni karanfil. I bile su bitne i važne i cijenjene – radnice! Slavile su se žene koje su svojom borbom doprinijele pobjedi protiv diskriminacije žena, protiv nejednakosti, protiv seksizma. Kako vrijeme prolazi, imam dojam da se ovaj dan sve više i više smatra neugodnom ostavštinom prošlosti i pada pomalo u zaborav.  Osobno, ne smatram ga neugodnom prošlošću, zahvalna sam svim onim ženama koje su doprinijele da danas glasam i radim i imam prava koja još uvijek mnoge žene u svijetu nemaju.

Bombonjera

Bombonjera

Po završetku dana, koji je u maminoj firmi, proveden svečano, ali ipak radno, mama će se malo odmoriti, uskočiti u svoju svečanu haljinu i zajedno s “upicanjenim” tatom otići na večeru  organiziranu u Sindikalnom domu za ovaj praznik. Sutradan će mi ispričati kako su se divno proveli, mama i tata, uz svečanu večeru, ples i odlično društvo!

Mama, iako više ne radiš i već si odavno u zasluženoj mirovini – sretan ti Osmi mart – Dan žena!!

Ljiljani, Buket za dan žena

Ljiljani